Fra venstre: Sigurd Aaseng, Tuva Lien, Kjetil Brendhaugen og Frode Melgårdshagen

GE Nett bygger fiber

PUBLISERT: 28.05.2020

Fra Sandbumoen i nord til Hunderfossen i sør har Gudbrandsdal Energi Nett AS (GE Nett) bygget ut fiber siden tidlig på 2000-tallet. Dette for å sikre stabil og god hastighet på internettet i Gudbrandsdalen til kommuner, bedrifter, mobilleverandører og ikke minst privatpersoner. Selve fiberen er ikke tykkere enn et hårstrå og er laget av glass. Fiberen bruker lyssignaler som går i lysets hastighet – noe som tilsvarer seks runder rundt jorda på ett sekund.

GE Nett har bygget ut fiber for å kunne fjernstyre sitt eget strømnett og for å sørge for sikker strømforsyning, og ved nødvendighet kunne utføre omkoblinger ved feilsituasjoner. I dag har GE Nett over 20 fibernoder som det sendes fibersignal fra, og et fibernett som er over 800 km langt. 

GE Nett er byggherre for fiberutbygging for Eidsiva Bredbånd og det skal de neste årene bygges ut mer fiber enn noen gang. Det jobbes nå med «Vestside-prosjektet» som går på baksiden fra Kvam til Losna. Dette prosjektet har fått kommunal støtte for å kunne bygge ut til grisgrendte strøk og det legges til rette for over 1000 husstander i dette prosjektet. I tillegg bygges det ut kommersielle felt på Tingberg, solsiden mellom Vinstra og Kvam, samt Sødorp for å nevne noen.

Telekommunikasjonsmontørlærling Tuva Lien